Jeśli masz pytania - skontaktuj się z nami
tel.: 607 260 843
biuro@euro-med.pl
Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Jak zdrowo się uczyć”
Każdy z nas marzy o wiecznej młodości, zdrowiu oraz atrakcyjnym wyglądzie. Chcemy być jak najdłużej aktywni zawodowo, sprawni intelektualnie i fizycznie. Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie, zapominając o odpowiednim i zdrowym odżywianiu. Nieprzestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, prowadzi do zwiększonego ryzyka występowania takich chorób jak: otyłość, miażdżyca, choroby nowotworowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne, choroby skóry. Zwiększa się także ryzyko wystąpienia i nasilenia infekcji. Szczególnie alarmujący jest niekorzystny trend występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, aktualnie ok. 22 mln dzieci z krajów Unii Europejskiej dotyka problem zbędnych kilogramów. Dlatego odżywianie dzieci w wieku przedszkolnym ma znaczący wpływ na ich dalszy zdrowy rozwój. W wieku przedszkolnym kształtują się pierwsze nawyki żywieniowe, preferencje smakowe. W tym okresie następuje także gwałtowny wzrost liczby komórek tłuszczowych, co zwiększa ryzyko wystąpienia
otyłości.
Program
Sesja I - Odżywianie, pamięć, wspomaganie
Dr hab. n. farm. Zbigniew Marzec
Odżywianie a efektywność uczenia
Dr n. farm. Ewa Kędzierska
Mechanizmy pamięci
Dr n. med. Marek Tomaszewski
Kofeina – zalety czy przestroga dla współczesnego człowieka
Sesja II - Prewencja otyłości wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Modele odżywiania i styl życia
Dr n. med. Jolanta HERDA
Odżywianie jako istotny element stylu życia u polskich nastolatków
Dr inż. Monika Michalak - Majewska
Żywność zmniejszająca ryzyko chorób wieku podeszłego
Dr inż. Monika Michalak - Majewska
Jakość sensoryczna i pożądalność konsumencka podkiełkowanych nasion wybranych roślin
Dr n. med. Marek Tomaszewski
Probiotyki jako doskonały współczesny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego
Powrót