Asortyment
Strona glówna
Szybki kontakt

Jeśli masz pytania - skontaktuj się z nami

tel.: 607 260 843
biuro@euro-med.pl

 

Znajdujesz się tutaj:   farmakologia, ekspertyzy, odchudzanie, turnusy odchudzające, noclegi, dieta, szkolenia, » Strona glówna » „Żywienie dziecka w szkole”

„Żywienie dziecka w szkole”

Harmonogram szkoleń

26.10.2015 poniedziałek godz. 12.00-15.00  Hotel ARTIS Sitaniec 1, 22-400 Zamość
27.10.2015 wtorek godz. 12.00-15.00  HOTEL Capitol ul. Reymonta 3 Biała Podlaska
30.10.2015 piątek godz. 12.00-15.00  Hotel LWÓW ul. 11 Listopada 2 Chełm
03.11.2015 wtorek godz. 12.00-15.00  Hotel Europa ul. Krakowskie Przedmieście 29, Lublin

Plan szkolenia: „Żywienie dziecka w szkole”

Część I
Powitanie gości.
Przedstawienie wyniku badania dotyczącego wpływu odżywiania oraz stylu życia na występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci szkół podstawowych i gimnazjalnych w województwie lubelskim w roku 2015. Praca badawcza była wykonana pod kierunkiem dr n. farm. Marcina Mandryka. Projekt badawczy otrzymał Patronat Prezesa Rynku Rolnego.
Badania ankietowe zostały przeprowadzone wśród dzieci szkół podstawowych i gimnazjalnych w województwie lubelskim. Ankiety zostały wypełnione przez uczniów szkół w miastach: Lublin, Radzyń Podlaski, Puławy, Kraśnik, Poniatowa, Świdnik oraz we wsiach: Kraczewice, Mieniany, Mętów, Niedrzwica Duża, Pszczela Wola i Kozodawy.
    W ankiecie wzięło udział 1720 uczniów, w tym 779 dziewcząt i 941 chłopców. W szkołach miejskich przeprowadzono 1115 ankiet, a w szkołach wiejskich 605.

Wprowadzenie,  Zasady zdrowego żywienia dzieci w szkole
1.    Przedstawienie celu szkolenia
2.    Omówienie najnowszych wyników badań dotyczących otyłości wśród dzieci
3.    Przedstawienie ogólnych zasad żywienia dzieci w wieku szkolnym
3.1    Pokazanie i omówienie najnowszej piramidy żywienia
3.2    Zalecana wartość energetyczna diety dla dzieci w wieku szkolnym, sposób wyliczania
3.3    Podstawowe składniki żywności, wpływ na organizm
a)    białka
b)    tłuszcze
c)    węglowodany
3.4    Przedstawienie prawidłowego rozmieszczenia posiłków w ciągu dnia, ilość posiłków, jakość oraz dobór składników
4.    Podsumowanie, pytania
5.   Krótka przerwa ok.

Część II
Analiza nawyków żywieniowych dzieci, działania korygujące
6.     Charakterystyka nawyków żywieniowych dzieci (nawyki dobre oraz złe)
7.     Omówienie działań mających na celu zmianę nieprawidłowych nawyków wśród dzieci
8.     Klasyczne błędy popełniane przy przyrządzaniu posiłków (15 min) – ocena jadłospisu w szkołach
a)  dotyczące składu jakościowego ,zbyt duża ilość cukrów prostych, tłuszczy, soli,
b)  zbyt małe urozmaicanie posiłków,
9.    Działania korygujące popełnianych błędów żywieniowych
    a) Węglowodany złożone jako zdrowy zamiennik cukrów prostych
    b) Tłuszcze nienasycone, źródła i propozycje ich wykorzystania w diecie
    c) Propozycje ciekawych dań z wykorzystaniem mało popularnych składników żywności (nowe nazewnictwo)
10.    Podsumowanie części II

Część III – szkolenie z kucharzem praktykiem znawcą kuchni regionalnej

a) Omówienie technik przygotowania warzyw tak by dzieci chętnie je jadły np. puree z selera, puree z pietruszki, placuszki z buraka czerwonego, placuszki z pietruszki z żurawiną suszoną, muffinki ze szpinaku, kolorowe pierogi ,naleśniki ze szpinaku, zupy krem z warzyw,
b) Omówienie zasad przygotowania potraw z owoców np.: chipsy z jabłek buraka, selera, deserów na bazie owoców np.: tarty owocowe, zupy owocowe,
c) Zasady wykorzystania ziół do przygotowania potraw i ich wpływ na trawienie, smak i wygląd  potraw,
d) Zasady przygotowania zdrowych batonów, ciastek owsianych, placuszków owsianych itp.,
e) Zasady łączenia składników tak by jedne nie eliminowały zdrowego wpływu dla zdrowia drugich produktów,
f)  Cena a jakość potraw - zasady przygotowania posiłków, tak aby cena nie wpływała na ich jakość.
Podsumowanie, pytania, pożegnanie uczestników


Zgłoszenia prosimy kierować na adres: euro-med@home.pl

liczba miejsc ograniczona

 


Powrót

 

tel. +48 607 260 843
e-mail: biuro@euro-med.pl

Wpisz adres e-mail...
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
Zamknij